Szukaj na tym blogu

wtorek, 3 lipca 2012

grilowane warzywa

Bardzo polecam stronę http://www.witalnosc.pl/ oraz konto na facebooku Witalność na Talerzu.
W ostatnią sobotę skorzystałam z cudownych przepisów na marynaty do warzyw na grilla.

oto one:

Przykłady marynat:

Prosta marynata do szaszłyków warzywnych czosnkowo -cytrynowa
Wymieszaj łyżkę oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę tartej skórki ze sparzonej cytryny, 1 łyżeczkę startego czosnku, sól i pieprz do smaku.

Marynata z dużą ilością tymianku i bazylii
Zagotować w garnuszku składniki marynaty:
1/3 szklanki wina białego i 1 szklankę octu białego, 1 starty ząbek czosnku, 1/2 siekanej papryczki chilli (lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku), 1/2 łyżeczki nasion fenkuła lub kawałek fenkuła, łyżka pokrojonej w kostkę marchwi, 2 cebulki dymnki pokrojone w talarki, kawałek sparzonej skórki pomarańczowej, 1 grubo pokrojona łodyżka rozmarynu, 1/4 pokrojonego pęczka tymianku, 1/4 grubo pokrojonego pęczka bazylii, łyżeczka soli, łyżeczka miodu. Po zagotowaniu zostawić do przestygnięcia, dodać 4-5 łyżek oliwy, zalać marynatą pokrojone w kostkę warzywa sezonowe.

Marynata z sosem sojowym, chilli
Wymieszaj 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki wina czerwonego, 1 łyżkę tartego imbiru, 2 tarte ząbki czosnku, 1/2 posiekanej papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu,

Marynata do tofu, która nadaje się także do drobiu i ryb: szklanka białego wina wymieszana na pół z wodą, 2 łyzki octu, 1/4 cebuli posiekanej w paski, 5 tłuczonych owoców jałowca, 1/2 łyżki nasion gorczycy, 1/2 łyżki nasion kolendry, 1/2 łyżki ziarenek pieprzu, listek laurowy, 1/2 łyżki miodu/syropu klonowego.

przepisy pochodzą z konta

http://www.facebook.com/Witalnoscnatalerzu


Opiekaliśmy cebulę, paprykę,cukinię, bakłażana, pieczarki oraz tofu. Efekt był naprawdę zachwycający :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz