Bardzo polecam stronę http://www.witalnosc.pl/ oraz konto na facebooku Witalność na Talerzu.
W ostatnią sobotę skorzystałam z cudownych przepisów na marynaty do warzyw na grilla.
oto one:
Przykłady marynat:
Prosta marynata do szaszłyków warzywnych czosnkowo -cytrynowa
Wymieszaj łyżkę oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę tartej skórki
ze sparzonej cytryny, 1 łyżeczkę startego czosnku, sól i pieprz do
smaku.
Marynata z dużą ilością tymianku i bazylii
Zagotować w garnuszku składniki marynaty:
1/3 szklanki wina białego i 1 szklankę octu białego, 1 starty ząbek
czosnku, 1/2 siekanej papryczki chilli (lub 1/4 łyżeczki chilli w
proszku), 1/2 łyżeczki nasion fenkuła lub kawałek fenkuła, łyżka
pokrojonej w kostkę marchwi, 2 cebulki dymnki pokrojone w talarki,
kawałek sparzonej skórki pomarańczowej, 1 grubo pokrojona łodyżka
rozmarynu, 1/4 pokrojonego pęczka tymianku, 1/4 grubo pokrojonego pęczka
bazylii, łyżeczka soli, łyżeczka miodu. Po zagotowaniu zostawić do
przestygnięcia, dodać 4-5 łyżek oliwy, zalać marynatą pokrojone w kostkę
warzywa sezonowe.
Marynata z sosem sojowym, chilli
Wymieszaj 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki wina czerwonego, 1 łyżkę
tartego imbiru, 2 tarte ząbki czosnku, 1/2 posiekanej papryczki chilli
lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu,
Marynata do tofu, która nadaje się także do drobiu i ryb: szklanka
białego wina wymieszana na pół z wodą, 2 łyzki octu, 1/4 cebuli
posiekanej w paski, 5 tłuczonych owoców jałowca, 1/2 łyżki nasion
gorczycy, 1/2 łyżki nasion kolendry, 1/2 łyżki ziarenek pieprzu, listek
laurowy, 1/2 łyżki miodu/syropu klonowego.
przepisy pochodzą z konta
http://www.facebook.com/Witalnoscnatalerzu
Opiekaliśmy cebulę, paprykę,cukinię, bakłażana, pieczarki oraz tofu. Efekt był naprawdę zachwycający :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz